Lösningar bortom belöningar och bestraffningar

Nu har min bok tagit ett steg till. Jag har skickat den till några som jag har stort förtroende för och som kan hjälpa mig med texten men också innehållet. Min dotter har börjat ta sig an texten och när jag nu läser den hittade jag ett avsnitt som jag vill dela med mig av redan nu. “Under mina år som förälder har jag märkt att ju mer jag lär känna mig själv och mina barn, desto bättre vet jag vad jag ska göra för att både jag och barnen ska må bra. Det är inte lösningar jag kan slå upp i en bok utan det är lösningar som kommer när jag och barnen har en relation där vi tillsammans hittar lösningar. Jag tror att alla svaren på våra frågor finns inom oss själva och formas utifrån vem vi autentiskt är, våra relationer och vår familj. Självklart kan vi inspireras av andra föräldrar, författare eller föreläsare men det de säger och skriver ska ses som inspiration och inte som absolut fakta som fungerar i alla lägen. Precis på samma sätt vill jag att du läser min bok. Jag vill inspirera för att du själv ska hitta dina lösningar, de som passar både dig, din eventuella partner och dina barn. Lösningar som kommer av att era hjärtan möts. 

Bild1Det jag kan lova är att jag ska försöka inspirera dig och din familj till relationer bortom belöningar och bestraffningar, om det är det du önskar. Där det inte är makten som är i fokus utan relationen både till dig själv men också till din eventuella partner och dina barn. Jag vill samtidigt utmana dig lite.
När jag själv läste Jesper Juuls ”Ditt kompetenta barn” 1995 så upplevde jag hans text som ett hårt slag i magen och som om en kniv vreds om i mitt inre. Det gjorde så ont att jag slutade läsa, och fortfarande håller jag inte med Jesper Juul i alla avseenden. Men min önskan om att förändras gjorde att jag öppnade upp boken igen, och då omvandlade jag smärtan till motivation att faktiskt förändra mitt föräldraskap. Jag fick möjlighet att rannsaka mig själv och börja fatta medvetna beslut utifrån den jag innerst inne är, även om resan dit varit och ännu är jobbig. Jag hoppas att min bok ska bidra till att du också börjar fatta mer medvetna beslut som passar med vem du är innerst inne.”

0 reaktioner på ”Lösningar bortom belöningar och bestraffningar”

    1. Tack, din kommentar värmer. Det roliga med autentiska möten mellan förälder och barn är att de lika gärna kunde varit mellan två vuxna. Att mötas hjärta till hjärta är lika ljuvligt när det gäller vuxenrelationer. Alla vill vi bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.