fbpx

Lova att vara snäll mot mamma!

Det gäller att vi tänker oss för innan vi kräver lydnad och ständigt “snälla” barn. Ja, jag håller med om att livet skulle bli betydligt enklare, i alla fall kortsiktigt, om mina barn alltid gjorde som de blev tillsagda och därmed upplevdes konstant “snälla”. Men är det verkligen “snällt” att ständigt göra som man blir tillsagd? Innebär det inte att jag faktiskt går miste om att få reda på vad mitt barn tycker, tänker, känner, behöver och önskar? Att mitt barn lär sig att dess behov inte är lika viktiga som mina? Vad innebär detta på lång sikt? Vill jag att mina barn ska “lyda” andra som har auktoritet i deras tillvaro? Vill jag att de alltid ska prioritera andra framför sig själv? Eller vill jag att de ska känna att både deras och andras behov är viktiga och att det går att hitta lösningar där allas behov blir tillgodosedda?
Jag minns när min dotter kom hem och frågade om hon skulle vara snäll även om det gjorde ont. Jag hade under hennes uppväxt försökt att förmedla betydelsen av att vara snäll och att låta alla barn vara med. Att om någon var utanför så skulle hon vara snäll och ta hand om den personen. Hon hade börjat i en ny klass i årskurs sex och det fanns en flicka som ingen ville vara med. Hon retades och brukade ta mössorna för att sedan springa iväg med dem. Min dotter såg att hon var ensam och ville göra henne sällskap. Hon försökte stoppa retningarna och tog tillbaka mössorna till de som blev av med dem. Men en dag valde flickan att hoppa av gungbrädan och ge den lite extra fart uppåt så att min dotter gjorde illa underlivet när hennes sida nådde marken.
Nä, du behöver inte vara “snäll” när det gör ont för då är du inte snäll mot dig själv. Det är viktigt att också vara “snäll” mot sig själv. Att värna om sin integritet. Att vara empatisk också med sig själv och även ärlig till andra.
Det står ofta på regler i skolan att man ska vara snäll. Men hur är man snäll? För mig är det också snällt att berätta för omgivningen vem jag är. Vad jag tycker om och inte. Vad jag har för behov och så vidare. Annars får ju inte omgivningen möjlighet att lära känna mig. För min del lärde jag mig detta av min “snälla” pappa. Jag berättar om det här.
Då kommer vi till det här med att LOVA. Hur kan vi be våra barn att lova något? De har egentligen ingen koll på ordet lova. Och hur kan vi kräva att de ska lova att ALLTID vara snälla mot sin mamma eller pappa eller vem det nu kan vara. Snacka om att kräva mer av våra barn än av oss själva. Kan vi lova att alltid vara snälla mot våra barn?
Vilka konsekvenser får det om vi lär våra barn att lova att vara snälla mot än den ena och än den andra? Vill vi verkligen att de inte ska svara emot om en ledare säger åt dem att göra en viss sak? Nä, jag tänker igen på den modiga pojken på Busplaneten. Han vars pappa på alla sätt och vis försökte få honom att åka en rutschbana. Ni kan läsa om den modiga pojken här.
Som förälder kommer vi om och om igen att möta barn som inte gör som vi säger. Det är en del av att vara förälder. Att ibland fatta beslut som inte sammanfaller med våra barns önskningar och då ta att de blir ledsna och besvikna. Att ibland få tänka en gång till och kanske avstå från vår önskan för att våra barn ska få sin vilja igenom. Men det mest berikande är så klart att tillsammans med barn hitta lösningar som både vi och våra barn känner oss bekväma med.  Att vi tittar på oss själva och våra barn som likvärdiga.
Vi kan genomföra avtal med vuxna men vi kan aldrig kräva att barnen ska ingå avtal. De kan säga ja till att lova något enbart för att få oss att sluta tjata. De kan säga ja till att lova något för att i nästa sekund glömt vad de lovat. Det här är väldigt vanligt till exempel när det gäller städning.
Jag vill att både jag och mina barn värnar om både sig själva och andra. Det är inte antingen eller utan både och. Om jag lär dem vara lyda och snälla finns en risk att de blir lätta för andra att leda istället för att de lär sig att leda sig själva. En stor risk är också att jag faktiskt inte lär känna varken dem eller mig på djupet.
PS! Nu närmar sig julen och tomten som frågar: Finns det några snälla barn här? Jag ryser när jag tänker på hur barn kan hotats med att inte få några julklappar om de inte är snälla.
För att koppla till oss själva kan vi ju fundera på om vi skulle vilja LOVA att vara SNÄLLA mot vår chef. (Om snäll betyder att alltid göra som chefen säger).

0 reaktioner på ”Lova att vara snäll mot mamma!”

  1. Jag reagerar starkt på att du pratat med din dotter om att hon ska lova att ta hand om den som är utanför. Jag var själv ett barn som var utanför och jag var tacksam när någon ville vara med mig.. Ändå anser jag att detta är en stark börda att lägga på ett barn, att lova att vara med någon som är utanför. Jag tycker att steg ett är att vi ska rannsaka oss själv. Hur är vi mot andra vuxna som är utanför? Vill vi alltid vara med dem? Med den där alkoholisten som luktar så illa? Sätter vi oss inte gärna på ett annt säte då? Den skrytsamme men ensamme kollegan som då och då luktar sprit på jobbet. Bjuder vi hem hen till jul tex? Det är komplext och inte enkelt att arbeta med att barn och andra människor inte ska vara utanför. Men berätta först för ditt barn hur du arbetar med dig själv för att orka med andra vuxna som är utanför. Det du inte kräver av dig själv ska du inte heller lägga på ett barn. Ursäkta min kanske bryska ton. Men jag tycker ibland att vi lägger saker på barn som vi inte helt och fullt lever upp till själva.

    1. Tack för din kommentar. Jag försökte beskriva att hennes fråga utvecklade mitt tänk när det gäller det du skriver om. Jag som vuxen kan välja medan vi många gånger ställer högre krav på våra barn. Jag håller alltså med dig i det du skriver och önskar att vi tänkte på hur vi själva vill bli behandlade. Klart att vi aka inkludera men inte till vilket pris som helst.

  2. Överreagerade nog en aning på dina rader i början om att hon skulle vara med och se till att ingen blir utanför.
    I övrigt håller jag med dig..Kloka tankar som vanligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.