fbpx

Mål med föräldraskapet, del 4 8/100

Vi fortsätter med fokus på förälderns ledarskap. Det är genom vårt personliga ledarskap vi hjälper barnet att få trygga, starka rötter. En viktig del i vårt ledarskap är de egenskapar jag tidigare skrivit om: Självkänsla, självförtroende, mod och ansvarstagande. I dag väljer jag att skriva om ansvar.
Bild1Läser en gammal artikel av Alex Schulman där han skriver om att han inte vill lämna sitt barn på förskolan vid ett års ålder. Han skrev också för några år sedan en krönika om hur hans lämning av sin 2,5 års gamla dotter väckte gamla minnen. Hans krönikor får mig att tänka på ansvar. Att som vuxen ta ansvar för de val vi gör och inte välja att skylla dessa val på andra. Att ta ansvar handlar om att stå för våra val men också för de konsekvenser som våra val får. Jag tycker Alex lyfter fram betydelsefulla saker i hans bidrag så som att det skulle vara möjligt för föräldrar att vara hemma med sina barn till minst två års ålder om föräldrarna vill det. Han beskriver betydelsen av att ha en famn att komma till när man känner sig ensam på natten. Han väljer att koppla tillbaka till sin egen barndom för att välja väg som förälder. Han väljer att se på sakerna ur sina barns perspektiv. Det som är lite tragiskt är dock hur han sedan hanterar det som kommer fram. Han väljer inte empati för sin dotter. Han väljer att lägga ifrån sig ansvaret och skyller på måsten. Vi måste tillbaka till våra jobb, tjäna våra pengar, försörja våra familjer. Att samhället är konstruerat på det här sättet. Att det inte finns något att göra.
Jag är väl medveten om att det finns föräldrar där ute som faktiskt inte har något val. Jag ser en ensamstående förälder som vänder på alla slantar för att få det hela att gå runt. En förälder som har en heltidstjänst och inte kan gå ner i tid för då blir familjen vräkt. Ja, Alex det finns föräldrar som säkert inte ha något val.
Frågan är om Alex är en av dem. Nu kanske jag har helt fel men jag tror att Alex skulle kunna välja att vara hemma tills hans barn är två år om han skulle vilja. Frågan är vad som hindrar honom? Är det den norm som råder i samhället? Är det en levnadsstandard som han är van vid som han inte kan tänka sig att förändra? I hans krönika framställer han sig som ett offer och då är det svårt att påverka sin situation. Men om han skulle välja att ta ansvar för sina val tror jag en hel del skulle kunna hända.

Jag håller med Alex i slutet när han skriver om att möjligheten att vara hemma tills barnen är två borde finnas: 

Kanske är det läge för stat­en att lägga en extra slant på saken. Kanske kunde Reinfeldt skita i de där hopplösa skattesänkningarna. Jag tror många svenskar skulle gå med på någon hundring mindre per år om vi i gengäld fick gladare, tryggare, friskare barn.

Att ta ansvar för våra val det är att ge våra barn en trygg grund att stå på. De kan lita på att vi är den vi är och att vi står för det.
Det här inlägget handlar inte om ifall vi ska ha våra barn på förskola eller inte utan att vi står för våra val. Jag har haft fem barn i förskola. De har börjat vid olika åldrar. Allt från ett års ålder till fyra års ålder. När det gäller val så minns jag när jag jobbade natt och sa till min arbetskamrat att jag gärna skulle vilja vara hemma mer med mina barn. Då sa hon: Men sälj ert hus och bo mindre, då kan du nog vara hemma mer. Hon hade alldeles rätt! Jag hade gjort ett val.
I morgon tänker jag skriva vidare om det här med val och konsekvenser och framförallt om ordet Måste.
Bidrog mitt inlägg till dig? Om ja, skriv gärna en kommentar och dela inlägget vidare i ditt nätverk. Det skulle bidra till mig. Om nej, skriv gärna en kommentar så får jag ett nytt perspektiv på det jag skrivit. Det skulle bidra till mig.
#blogg100

0 reaktioner på ”Mål med föräldraskapet, del 4 8/100”

  1. Pingback: Ärlighet vid kommunikation med barn del 8 #blogg017 | Maria Kleins blogg

  2. Pingback: Förändra ”måste” till ”jag väljer att” | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.