fbpx

Mål med föräldraskapet, del 1 5/100

Jag gav min vän och kollega uppdrag att skriva om mål och när jag läste hennes inlägg blev jag inspirerad att också skriva ett inlägg om mål men kopplat till föräldraskapet, såklart.
När min man och jag förberedde en av mina första föreläsningar inom föräldraskap diskuterade vi betydelsen av att ha ett mål men också om hur svårt det är att veta vilka råd man ska ta till sig från alla böcker som finns om föräldraskap. Min man sa: Om vi inte vet vart vi ska, hur ska vi då kunna fråga om vägen?
Det finns en uppsjö av böcker om föräldraskap och med varje bok följer en hel del råd om hur vi ska göra. Om jag inte vet vart jag vill då är det lätt att försöka använda alla råd utan att jag reflekterar om de passar mig eller inte.
När jag tänker på mål när det gäller föräldraskap tänker jag på två saker och utgår ifrån ett citat:

“Det finns bara två bestående gåvor vi kan skänka våra barn. Den ena är rötter, den andra vingar” Hodding Carter

BildträdNär det gäller rötter tänker jag på att rötter gör att trädet står stadigt och ger näring till alla grenar. I en familj handlar det om att ha en trygg grund att stå på. Att vi som föräldrar är en trygg hamn att komma till och som genom vårt varande ger barnet det de behöver. Rötter får mig att tänka på värderingar.

Vad har jag med mig från min barndom? Vad vill jag förmedla vidare?

Det vi har med oss sitter rätt djupt i oss och kan vara svårt att hantera och det märks speciellt i pressade situationer. Jag delar med mig av ett sådant här. Betydelsen av rötter får mig att tänka på vikten av att faktiskt utveckla mig själv både som person och förälder. För mig har det gjort att mina rötter är starkare nu än tidigare. Att ge barnet tillgång till en trygg grund handlar mycket om att jag blir trygg som person och förälder.
Det handlar om personligt ledarskap.

Vem är jag? Vad vill jag? Vad tycker jag? Vad känner jag? Vad behöver jag? Vad önskar jag? Vilken dröm har jag och vad längtar jag efter?
Hur är det med min självkänsla, mitt självförtroende, mitt mod och mitt ansvarstagande?

Jag har känt att tre satser från Barbara Colorosos bok Växa med ansvar (som inte finns i handeln men går att köpa från activeparenting.se) har hjälpt både mig och Peter i vårt föräldraskap.

  1. Barn har ett egenvärde. De har värdighet och egenvärde helt enkelt därför att de finns till.

  2. Jag tänker inte behandla barn som jag inte vill bli behandlad själv.

  3. Om det fungerar och inte kränker barnets och min egen värdighet, så gör jag det. Att något fungerar betyder inte att det är bra och är det inte bra så väljer jag bort det.

Mitt mål som förälder är att mina barn ska lära sig leda sig själva inte att jag styr och de lyder.
Vi ses imorgon!
Om mitt inlägg bidragit till dig uppskattar jag om du vill dela vidare inlägget i ditt nätverk.
#blogg100

0 reaktioner på ”Mål med föräldraskapet, del 1 5/100”

  1. Pingback: Den perfekta föräldraskapsboken! | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.