fbpx

Mitt barn vägrar äta frukost!

Vi föräldrar önskar att våra barn ska få vara friska och lyckliga. Vi önskar det så mycket att vi ibland kanske inte ser behoven bakom beteendet. Vi vet sedan länge att frukosten är ett otroligt viktigt mål mat och att våra barn behöver det för att ha energi under dagen. Om barn vägrar att äta frukost är det lätt att gå igång och göra allt vi kan för att de ska äta. Läs gärna mitt inlägg “Snälla ÄT” om vad vi kan göra när barnet inte vill äta.

Bild1När det gäller ett barn som slutar äta frukost funderar jag på andra saker som jag också vill lyfta. Trivs barnet i skolan? Är det något som oroar barnet som gör att det är svårt att äta? Har de börjat prata om bantning och liknande i skolan? Finns det något som hänt i familjen som gör att det är svårt att komma igång på morgonen? Hur positiv är jag som föräldern till att börja dagen? Hur ser våran gemensamma start av dagen ut? Drömmer barnet mardrömmar som den har svårt att släppa när den har vaknat? Mitt tips är att prata med barnet om det vi har observerat och rådfråga barnet. Är det något som har hänt? Om inte, hur kan vi hitta något som passar att äta som frukost och göra frukosten till en lustfylld stund? Många gånger handlar det precis som jag har skrivit i Snälla Ät att vi behöver involvera barnet mer i beslutsfattandet när det rör deras liv. Bjud in till gemensam problemlösning.

Kanske går det att finna några tips om trevlig morgon i något av mina tidigare inlägg:

En morgon med gnat och tjat eller inte?,  En harmonisk morgon eller den magiska stunden.

…………………..

Jag kommer att föreläsa under våren i Västerås och Stockholm. Anmäl dig gärna här. Ni kan gå två för 500 kr om ni väljer parpris. Det är Medalgon som är arrangör och det blir föreläsningen ”Att se och bli sedd-om nyfikenhet och ärlighet vid gränssättning med barn”

Jag har även föreläsningen ”Du fattar ju ingenting”

12 april i Linköping med Ostgota-care.se som arrangör.

2 reaktioner på ”Mitt barn vägrar äta frukost!”

  1. Jag är inte heller alltid pigg på att äta direkt på morgonen. Kan bero på annat än att man är oharmonisk faktiskt. Vill vara upp en timme först. Ofta har ju barn en sådan strukturerad tillvaro som är ett problem i sig. Som barn kan du inte välja när du ska göra saker utan har att rätta dig efter skola, familj och samhälle. Jag kan välja att arbeta på kvällar helger etc för att försörja mig. Ett barn som inte har hemskola förstås(men det är ingen möjlighet i Sverige) kan inte välja sina tider själv.
    Där ligger grunden till många problem för barn tror jag att de bara måste inrätta sig precis hela tiden. Behöver jag säga att jag är glad att min barndom för länge sedan är över och att min favorittröja hade texen JAG VILL BESTÄMMA. Ja det är rimligt att i viss mån få bestämma över sitt eget liv och när man ska äta och inte äta även när man är barn.

  2. Jag tror också att det är många som inte är sugen på frukost på morgonen. I det fall jag nu tänkte på var det ett barn som plötsligt inte längre ville äta frukost. Då tänker jag att det är något som kan ha hänt och som vi behöver fundera lite på. Ibland är det inget speciellt som hänt utan barnet kanske kommer in i en period där “jag vill bestämma” plötsligt blir överväldigande och behöver uppmärksammas genom gemensam problemlösning. Jag tycker det var skönt när ett av mina barns skolor bestämde att de skulle starta 9.30 vilket skapade ett lugn för vår tonåring. Tyvärr blev det bara i ett år men tur nog så fixar hon även den nya tiden. Det är verkligen inte lätt att vara barn och bli styrd av “vuxentider”. Tack för att du valde att kommentera och dela med dig av dina tankar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.