fbpx

Vem är familjecoachen egentligen?

Jag är förvånad över att jag inte oftare får frågan angående vem jag är och vad jag har för utbildning och erfarenhet för att få kalla mig Familjecoach. Jag vill börja med att säga att vem som helst får kalla sig familjecoach då coach inte är skyddat, på gott och ont. Min tanke när jag startade företaget Familjecoachen i Norr var att alla föräldrar kan bli sina familjers coacher och det tror jag fortfarande. För mig är en coach, en person som tror på alla människors lika värde och som tror på varje människas potential. Att varje person är en hjälte i sitt liv och har sina egna drömmar och egna lösningar på sina egna problem. Jag vill att alla människor ska bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Att alla ska få nå sina drömmar. Att alla ska få behoven av ömsesidig respekt, likvärdighet, integritet, samhörighet, ärlighet, empati, kompetens, autonomi och samhörighet tillgodosedda och naturligtvis alla andra behov också.

Nu får jag ju genast erkänna att jag inte alltid agerar som en coach för ibland så ger jag ju faktiskt råd. Mitt förhållningssätt som jag vill förmedla grundar sig i ömsesidig respekt och därför förmedlar jag inte några råd om belöningssystem eller bestraffningar utan mina råd är tänkt som inspiration för att komma bort från dessa system som jag inte upplever berikar mig som förälder eller mina barn.

Men vad har jag för bakgrund?

Jag hade som barn en dröm om att äga min egen häst. Den drömmen gjorde att jag började jobba tidigt för att tjäna ihop pengar till denna häst. Jag sålde DN och jultidningar, satt barnvakt och började tidigt arbeta som diskare på en restaurang och hade tillslut en riktigt bra summa på banken. Det blev ingen häst men det blev en lägenhet till mig och min partner. Under ungdomsåren engagerade jag mig i olika föreningar och hade även uppdrag i styrelser.

Jag ville bilda familj redan när jag var 20 så vårt första barn kom 1991. Sedan kom nästa barn 1994. Att vara förälder var inte lika lätt som jag hade trott så jag fick försöka läsa böcker för att hitta ett föräldraskap som jag kände var bra både för mig, min man och våra barn. Växa med ansvar, skriven av Barbara Coloroso, Ditt kompetenta barn av Jesper Juul var några av de böcker jag upplevde fick mig sugen på att utvecklas ytterligare som förälder. 1997 började jag på universitetet där jag läste Service Management som är en ekonomiutbildning med fokus på att leda tjänsteföretag. Det var en bred utbildning som innehöll ekonomi, marknadsföring, organisation, lärande organisationer, framgångsrikt ledarskap, psykologi och design. Ju mer jag läste om framgångsrikt ledarskap och psykologi desto mer valde jag att koppla kunskaperna till mitt eget föräldraskap. Jag minns hur en kurskamrat ifrågasatte mig för att jag tyckte det var viktigt att lyssna på barnen och föra en dialog. Hon tyckte att det var alldeles för tidskrävande. Om hon visste hur mycket tid och fördjupad relation jag har tjänat.

2000 åkte vi ett år till England och bodde där medan min man arbetade och våra barn gick i engelsk skola. Jag lånade mängder av böcker om föräldraskap och förvånades över hur mycket maktutövning dessa böcker förmedlade. Jag fick också under denna period uppleva barnaga på nära håll. Jag började skriva på en egen bok om föräldraskap. Samlade alla mina tankar i ett kuvert. Använde mycket ledarskapsteorier om att få medarbetare att växa för att finna inspiration omkring hur man kan få barn att växa. När jag kom tillbaka till Sverige 2001 skrev jag min C-uppsats om Ledarskap i skolans värld-rektorsrollen. Sedan valde jag att läsa Arbets- och organisationspsykologi under 1,5 år för att avsluta med att läsa psykologi på D-nivå. Det blev en C-uppsats inom inriktningen Service Management, en C-uppsats inom inriktningen Arbets-och organisationspsykologi samt en D-uppsats inom inriktningen Psykologi.

Under dessa sista år på universitetet fick jag barn nummer tre 2002 och fyra 2005. Efter några år hemma med barnen valde jag att utbilda mig till gruppledare för ett föräldrastödsprogram. 2007 startade jag Familjecoachen i Norr och 2008 kom jag igång med mina första föräldragrupper. Jag höll åtta föräldraskapskurser och valde också att under en helg gå en grundkurs i NVC, non violent communication innan jag 2009 blev gravid för femte gången och valde att under graviditeten utbilda mig till coach. Jag gick en ackrediterad coachutbildning genom Shift education. Jag var under ett år associerad coach i det företaget och fick därmed fortbildning som coach. Jag har under åren kompletterat min coachutbildning med Maria Nemeths kurser Managing Lifes Energies och Empowering Lifes Energies. Jag startade ett lyckosamt samarbete med projektet Familjepeppen under hösten 2011 och höll sammanlagt 29 föräldragrupper för föräldrar till småbarn, 3-12 år samt tonåringar innan projektet avslutades december 2013. Stora delar av mina deltagare deltog i det forskningsprojektet som var kopplat till projektet. Deras svar på de olika frågorna visade att kurserna hade berikat dem på flera sätt. Inom projektet höll jag även ett antal föreläsningar och workshops.

Under 2014 föreläste jag i en föreläsningsserie tillsammans med Lars H Gustafsson och Petra Krantz Lindgren. Om du är intresserad av att anlita mig kan jag ordna med referenser kopplade till olika samarbeten.

Från januari 2014 till mars 2016 svarade jag på föräldrars frågor i tidningen Skolfamiljen under rubriken “Coachen svarar”.

Under 2015 gick jag medlingskurs i NVC som hölls av Friare liv.

Under 2016 köpte Umeå Kommun in ytterligare två föräldrakurser av mig.

Förutom föräldrakurser har jag hållit i studiedagar, föreläst och erbjudit enskilda och par vägledande samtal samt skrivit material och en bok.

Jag har genom åren valt att engagera mig i de föreningar som mina barn idrottar i. Jag har förstått betydelsen av att ge barn en trygg grund att stå på och att vi alltid kan nå tre mål. Kämpa, spela som ett lag och att ha kul.

Åren går fort och nu när det är 2019 är vårt äldsta barn, 28 år, och bor med sin fästmö i Umeå samtidigt som han jobbar i Stockholm. Vårt näst äldsta barn, 25 år, bor med sin partner och jobbar i Umeå. Vårt tredje barn går andra året i gymnasiet och vårt fjärde barn går i årskurs åtta. Vårt femte barn går i fyran och är nio år. Jag lever tillsammans med deras pappa, min livspartner, i ett hus i utkanten av Umeå. När jag har hört andra beskriva mig är det några ord som ofta förekommer: Barnens advokat, ärlig, kärleksfull, omtänksam, vis och inspirerande. De som känner mig lite närmare skulle säkert lägga till envis och lite besvärlig 😉

Min önskan med mina texter är inte att du som läsare ska svälja allt jag skriver som sanning. Jag tror på din förmåga att smaka på det jag skriver och själv välja det som passar dig och sedan spotta ut det som inte intresserar dig. Kanske kan du någon gång bli nyfiken på att smaka igen och då är du välkommen att göra det. Det jag skriver om är det som jag själv vill utveckla i mitt föräldraskap. Jag vill bli ännu mer intresserad av mina barn och jag vill bli ännu mer ärlig med vem jag är. Jag vill uppleva ömsesidig respekt tillsammans med mina barn men också med min man. Jag vill att alla ska bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Jag tror att när vi kan leda oss själva och vi kan leda våra barn att slutligen leda sig själva då kan vi fixa det mesta. Jag vill uppnå det här utan belönings-och bestraffningssystem. Det är svårt och jag misslyckas konstant när det gäller den ömsesidiga respekten. Jag låter ibland mot mina barn som jag inte skulle låta mot någon annan eller skulle önska att någon lät mot mig. Jag är medveten om det och det är första steget till förändring. Att våga se min roll och ta ansvar för att det ligger hos mig. Det är jag som behöver förändras. Utmanande men det skapar samtidigt så många möjligheter.

Jag har äntligen blivit klar med min bok “Se och bli sedd – Ömsesidig respekt i mötet med barn”. Den går att köpa från min hemsida. Då får du den signerad, om du vill, samt ett bokmärke som förmedlar några viktiga ord för ömsesidig respekt. Här kan du beställa ditt eget exemplar. Du kan också önska boken på ditt bibliotek. De kan beställa boken via Adlibris. Boken finns också på Bokus.

Jag kommer under hösten 2019 föreläsa runt om i Sverige. Platser och datum presenteras allt eftersom. Följande är redan inplanerade: Lidingö den 23 september, Sollentuna den 24 september, Övik den 1 oktober, Mölnlycke den 8 oktober, Falkenberg den 9 oktober, Lund den 10 oktober, Piteå den 22 oktober, Gällivare den 23 oktober, Nyköping den 12 november, Norrköping den 13 november, Jönköping den 14 november, Falun den 26 november, Kristinehamn den 27 november och Västerås den 28 november. Om du har önskemål om ort är det bara att meddela mig. Bäst är ifall en skola, förskola, kommun, idrottsförening, kyrka eller liknande arrangerar. Men jag kan också lösa det på egen hand.

För att förstå vem jag är och vad jag har passion för tror jag det bästa är att läsa vilka böcker som faller mig i smaken. Jag har genom åren fastnat speciellt vid några böcker som jag radar upp nedan.

Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/familjecoachen för inspiration omkring föräldraskap. Vill du ha ett mail varje gång jag bloggar kan du fylla i din mailadress längst ner på sidan.

Du kanske undrar vad jag heter: Jag heter Maria Klein och bor i Umeå

Inspirationslitteratur:
Brené Browns Mod att vara sårbar
Barbara Colorosos Växa med ansvar
Edvard L. Deci och Richard M. Ryans SDT – Self Determination Theory
Ross W. Greene Explosiva barn
Thomas Gordons Aktivt föräldraskap
Lars H. Gustafssons Växa- inte lyda
Bo Hejlskov Elvén och Tina Wimans Barn som bråkar: att hantera känslostarka barn
Jesper Juuls Ditt kompetenta barn och Här är jag, Vem är du?
Petra Krantz Lindgrens Med känsla för barns självkänsla
Agnetha Lagercrantzs Självmedkänsla: hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra
Marshall B. Rosenbergs Nonviolent Communication: ett språk för livet
Stefan Söderfjälls Behovsanpassat ledarskap

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.