fbpx

När cyklarna kommer fram är det dags att värdera livet

Med våren kommer cyklarna

Nu närmar sig våren och cyklar åker fram. Mer än hälften av barn som som jag möter på cyklar har hjälmar som de för länge sedan har växt ur eller så sitter den inte fast. Kontrollera att ditt barns hjälm sitter bra. Jag brukar tänka att om ett barn böjer sig fram och tittar mellan knäna så ska hjälmen sitta kvar. Om barnet skakar på huvudet ska hjälmen sitta kvar. Om hjälmen sitter fast gäller det att kolla att den täcker stora delar av pannan.

Hur får vi förresten barn och ungdomar att använda hjälmar? Den magiska lösningen kommer senare i inlägget.

Säkerheten först

Jag erkänner att jag är noga när det gäller säkerhet. När våra första barn var små var jag ännu mer noga och ville verkligen att de skulle vara säkra i alla lägen. Med åren har jag och Peter släppt lite på det där med “alla lägen”. Det märktes framförallt när de äldre barnen för snart femton år sedan tittade konstigt på mig när deras lillasyster fick klättra på olika platser och de utbrast: “Får hon verkligen klättra där?” “Ja, vad är det värsta som kan hända? Hon kan falla ner och göra illa sig lite men det är inte hela världen.”

Anpassade lekplatser

Tidigare hade jag hjälpt barnen upp i klätterställningar men sedan förmanat dem att vara försiktiga. Nu såg de på mig när lillasyster envist försökte ta sig upp i klätterställningen. Om hon tog sig upp antog jag att det var lugnt. Lekplatser är trots allt anpassade efter barn. Om de kan ta sig upp så är de i den åldern att de fixar detta. Det går inte att skydda dem mot allt. Till exempel när det gäller staket ner mot en å. Jag minns föräldrar som ville ha höga staket för att barnen inte skulle ta sig till ån på skolgården. För mig räckte det med ett lågt staket som påminner barnen att de är en gräns. Detta då det är alldeles för enkelt att springa till staketets slut och ändå ta sig förbi staketet.

Ditt ansvar som vuxen är A och O eftersom barnen inte kan räkna ut konsekvenserna

När det gäller cykelhjälm och säkerhetsbälte är jag väldigt noga. Då barn inte själva kan se det korta och långa konsekvenserna av att inte använda säkerhetsbälte eller välja bort hjälmen när de cyklar blir din uppgift som vägledande vuxen A och O. Barnets liv är värt att värna. Jag har skrivit om  Det är viktigt att barnen älskar sig själva och värnar sina liv. 

Hur visar du barnet att huvudet är värt att skydda?

bildcykelhjälmUtforska tillsammans med barnet vad hjärnan har för betydelse för er. Vad har hjärnan för funktion egentligen? Prata om hur mycket ni behöver era hjärnor. Vad händer ifall hjärnan får en smäll som skadar den? Hur skulle livet påverkas?

Men kommer samtal att hjälpa?

Precis som det gäller allt annat så gör inte barn som vi säger. De gör som vi gör. Du behöver visa att du värnar din hjärna. Att du värnar ditt liv. Använd hjälm även om du tycker du är en briljant cyklist. Du kan nämligen inte kontrollera din omgivning. Det behövs bara en bil, en grop, en generator i hjulet så får du en flygtur som kan sluta illa ifall du inte har hjälm på dig. När du som vuxen värnar om ditt liv tror jag att ditt barn kommer att känna att det vill värna sitt liv. Använd inte “Det är lag på hjälm till 15 år” som motivation till barnet. Det här handlar inte om att det finns en lag. Det här handlar om att barnets huvud är värt att skydda. Och det är inget som förändras när barnet fyller 15 år.

För oss har det varit värdefullt att köpa nya hjälmar med jämna mellanrum. Säkerställ att både du och barnet har hjälmar som är säkra och sitter ordentligt. Jag hittade och vill tipsa om  Tooorch, en sida med brett utbud, bra priser och enligt recensioner en bra kundsupport.

Det är inte bara den som skadar huvudet som drabbas

För 27 år sedan cyklade min pappa på en minicykel i Stockholm. I en nedförsbacke åkte generatorn in i hjulet och han flög i backen. Då han i chock höll kvar händerna på styret var det huvudet som landade först. Hans skallben spräcktes och han fick ligga på sjukhuset i fem veckor. Hans skador dokumenterades och förekom i en broschyr för cykelhjälmar i USA. Konsekvenserna av olycka påverkade honom men också oss som familj. Minnesfunktionen blev aldrig densamma och han avslutade sina dagar på ett boende 2005.

Mammor har bara ett liv

Nu till tillfället 2014 som gjorde att det här inlägget skrevs i sitt första utförande. Jag promenerade med B, fyra år hem från förskolan och vi gick igenom ett villaområde. Plötsligt säger han:
“Mammor har bara ett liv!”
Jag tittade på honom och frågade nyfiket vad han menade. Han svarade:
“Vi ska gå där och pekade på trottoaren.”
Jag gick på vägen eftersom trottoaren hade isfläckar. Det var bara att gå upp på trottoaren.

Mammor har bara ett liv och det livet ska vi värna om.

Se till att ta hand om dig själv och ge dig samma omtanke och kärlek som du erbjuder din bästa vän.

Vill du följa mina blogginlägg så klicka “följ” nästan längst ner på sidan. Du kan också följa mig på facebook: facebook.com/familjecoachen
…………………………………………..

Mina föreläsningar “Se och bli sedd i mötet med barn” och “Utforska barns behov och ge näring till självkänslan” finns nu digitalt. Kolla in på mariaklein.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.