Näring till både pedagogens och barnens självkänsla

Jag är övertygad om att vi får näring till vår självkänsla när vi blir sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar av de människor som betyder mest för oss. När vi känner att vi bidrar till dem och att de bidrar till oss. Det får oss känna att vi är värdefulla precis som vi är. Vi är tillräckliga. Det är då vi kan mötas utifrån ömsesidig respekt.

Pedagoger är otroligt betydelsefulla vuxna i barns liv. Det är inom förskolan många barn vistas stora delar av sina vakna timmar. Det är viktigt att relationen mellan pedagog och barn blir berikande för alla parter. Under föreläsningen ger jag tips på hur det kan gå till.

Min föreläsning ”Att se och bli sedd-om nyfikenhet och ärlighet vid gränssättning med barn” genomsyras av självkänsla även om jag inte lagt in självkänsla i titeln.

Jag tror att vi gör det vi gör för att vi försöker tillgodose våra behov. Precis på samma sätt tror jag att barn gör det de gör för att tillgodose sina behov. När jag känner glädje, tacksamhet och liknande känslor vet jag att jag har fått behov tillgodosedda. När jag känner ilska, frustration och liknande känslor vet jag att jag har behov som inte blivit tillgodosedda. Känslor ger mig signal på om behov blir tillgodosedda eller inte.

När vi kan identifiera behoven hos oss själva och våra barn kan vi tillsammans hitta lösningar som kan tillgodose allas behov. Det är en utmaning men också en fantastisk möjlighet

När jag insåg hur mina tankar och känslor påverkar mitt agerande blev det spännande att utforska mig själv och inse att jag har möjlighet att påverka relationerna till mina och andras barn men också till min partner och övrig omgivning. Jag kan ta ansvar, reflektera och göra annorlunda.

Jag ser fram emot att under mars månad få äran att hålla i en studiedag för pedagoger på två olika orter som vill utveckla sina möten genom nyfikenhet, ärlighet och ömsesidig respekt. Flera av dem har tidigare sett min föreläsning och blivit intresserade av att utforska dessa möten vidare.

Då jag vet att det är fantastiskt roligt att dela en föreläsning tillsammans med vän eller partner är jag tacksam att Medalgon erbjuder parpris. Det innebär att en sådan biljett gäller för två personer.

Bild1Jag hoppas att du finner det jag skrivit intressant och väljer att komma på en av mina föreläsningar. Jag erbjuder föreläsningen “Att se och bli sedd-om nyfikenhet och ärlighet vid gränssättning med barn” till alla föräldrar i Göteborg den 14 mars och Stockholm den 14 april. Dessa föreläsningar arrangeras av Medalgon och du kan boka din plats här.

Jag erbjuder “Du fattar ju ingenting-att vara tonårsförälder är inte alltid så lätt” till föräldrar i Örnsköldsvik den 24 februari och Linköping den 12 april.

Fick bland annat denna återkoppling av en deltagare på min föreläsning den 10 november:  ”Tack så mycket för igår! Jag blev helt tagen, fick så många aha-upplevelser. Kände verkligen igen mig i många av situationerna som du berättade om. Det här skulle jag ju ha fått lyssna på för länge sen när jag var mitt upp i stridens hetta. Fast tänker ändå att jag kommer att ha nytta av det i framtiden också. Jag blev både rörd och fick fnissa igenkännande. Jag fattar inte var tiden (3 timmar, mitt tillägg) tog vägen!? Kändes inte det minsta långrandigt utan en bra balans mellan det du sa och att vi fick lite övningar.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.