fbpx

Solen är underbar – men kan också vara farlig

Bild1När något är självklart och det ständigt finns med så upplever man inte saknaden men när det självklara inte finns då blir saknaden stor. Att få se och uppleva solen varje dag är självklart för en del, men för oss i Umeå har solen varit som försvunnen under stora delar av början av året. Nu när solen är här, så känner jag en enorm tacksamhet för att den är tillbaka och ger oss lite energi. Vårsolen är underbar men kräver också en extra tanke på att vi faktiskt inte har utsatt vår hud för dess strålar under lång tid. Det är viktigt att vi smörjer in oss själva och våra barn så att vi inte bränner oss. Så skydda barnet med kläder, keps eller hatt. Smörj vid behov.
Tänk på att ta med ditt barn från bilen även för snabba ärenden. Förutom att bilar faktiskt har börjat brinna pga elfel kan solen förvandla bilen till en dödsfälla. Luften i bilen cirkulerar inte och blir snabbt varm som i en bastu. Jag minns med rysningar hur de på Oprah berättade om vad som händer med barnets kropp och det fruktansvärda lidande som barnet genomgår innan det dör. Jag vill också påminna om att inte lägga filt över barnets sufflet när det ligger i vagnen. Luften står stilla och det blir bastu för barnet. Skaffa istället en solskyddsskärm eller paraply med UV-skydd. Skärmen monteras lätt på och ger “äkta” skugga. Genom att lägga en hand i luften mellan skärm/paraply och barnet kan du se om det blir någon skugga. Ifall handen skapar en skugga så är det inget bra UV-skydd så att du tänker på att solens strålar fortfarande kan bränna barnet.
Samtidigt som jag nu skriver ett inlägg om faror med solen tänker jag också på hur underbart det är med solsken. Något som jag verkligen saknar under de månader som den är en bristvaro, men upplever självklar när det väl är sommar. Det finns andra saker i livet som man anser är självklara men som vi saknar när det inte finns. Jag har mer och mer insett betydelsen av att vara tacksam för det vi har. Jag är tacksam över mycket i mitt liv men kan känna att jag tar mycket för givet och behöver uppskatta dessa självklarheter mer. Tack till alla ni som väljer att följa mig här på bloggen och på facebook. Ni bidrar till mig! Tack till mina nära och kära som finns i mitt liv och bidrar till mig! Kram och sol från mig till er!
#blogg100
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.