fbpx

Tips om du som förälder är trött och slut

I mitt jobb möter jag en hel del föräldrar som är trött och slut och inte vet hur de ska få dagarna att fungera. Kanske har de små barn som gärna vill vara med föräldrarna hela tiden. Jag har några tips till er som känner igen er. Jag kommer fylla på tipsen allt eftersom.
1. Försök att göra saker tillsammans som ni båda mår bra av. Fysisk aktivitet är A och O ifall du är utmattad och många barn har stort behov av rörelse. Spela fotboll, klättra i snöhögar, gå på promenad, rör er som olika djur eller liknande. Små stunder är bättre än inga stunder.
 
2. Träna på att vara i nuet. Djupandas så ofta du kan. Gå på promenad i skogen och stanna upp och betrakta. Gärna själv men det går också att göra tillsammans med barnet. Berätta vad ni ser, hur något luktar, hur det känns och så vidare.
 
3. Kom ihåg att äta. Skala en morot, gör en smoothie, ät nyttigt. Ta med en frukt vid hämtning på förskolan så att barnet får i sig lite näring på hemvägen.
 
4. Lägg dig ner och vila då och då. Om barnet vill ha dig nära kan du lägga en madrass på golvet i lekrummet och vara med fast du vilar. Tänk på att inte sova under dagen eftersom det kan störa din nattsömn.
 
5. Be om hjälp. Väldigt få är tankeläsare så berätta för familj och vänner vad de kan hjälpa till med. Kanske kan din vän handla åt dig eller så kan du beställa färdigpackade kassar från din matbutik. 
 
6. Sänk dina krav. Låt din hälsa gå före ett välstädat hem eller vad du tyckt varit viktigt.
 
7. Låt potträning och annat som stressar vänta tills du har mer ork.
 
8. Om du har en partner så sätt er ner och kika på vilka ansvar som var och en haft och vad ni nu behöver förändra. Vad kan partnern göra som du har gjort alldeles för länge?
 
9. Låt barnet titta på TV, paddan eller liknande under korta stunder när du verkligen behöver få vara för dig själv en stund. Om barnet är mindre kan du välja en lugn serie som till exempel Molly Mus. Några minuter då och då tror jag inte är farligt. Det som däremot är förödande är om du inte får din återhämtning som du så väl behöver.
……………………………………………………………..
Under 2021 erbjuder jag digitala live-föreläsningar och under hösten hoppas jag kunna erbjuda föreläsningar på plats med start på följande orter: Jönköping, Linköping, Norrköping, Skövde, Eskilstuna, Västerås, Falun och Uppsala. Håll tummarna för att vi kan ses i november eller december.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.