fbpx

Vad har barnet för behov?

I dagens samhälle har vi för lite tid. Lite konstigt med tanke på att vi alltid har haft 24 timmar per dygn. Att vi är stressade har blivit vardagsmat för våra barn. Ibland kanske det inte är det ordet som används utan istället säger vi att vi inte har tid, vi måste skynda oss osv. Oavsett vad vi säger så handlar det om att få tiden att räcka till.

När vi hämtar barnet på förskolan går det fortast att ta dem i vagnen och promenera snabbt. Tror vi. Om barnet vill komma upp använder en del föräldrar selen som numera är standard i flertalet vagnar. Om de ändå försöker komma upp försöker föräldern säga till dem att sitta stilla så att de snabbt kan komma hem. Efter att ha sett en förälder försöka förhindra barnet att ta sig ur vagnen funderar jag: Vilket behov försöker barnet tillfredsställa när det vill upp ur vagnen?

Många gånger har barnet otroligt mycket spring i benen, de har helt enkelt behov av rörelse och kanske även frihet och autonomi. Idag valde jag att lämna kvar vagnen på förskolan och promenera hem.

Jag är imponerad över hur mycket energi som kan finnas i en tvååring. Benen går som trumpinnar. Det går att springa fort även om man har stövlar på sig som inte riktigt är i rätt storlek.

Plötsligt stannar B upp och vill inte gå ett enda steg till. Utan vagn finns två val. Antingen försöker jag uppmuntra B att springa vidare (med lite erfarenhet brukar det bli tjat, gnäll och annat) eller så lyssnar jag på det behov som barnet nu förmedlar. Behovet av att vila. Jag bekräftar att barnet behöver vila en stund. Vi stannar och njuter av stillhet en stund.

Att sitta ner och vila brukar inte vara attraktivt så länge. Lika snabbt som B behöver vila behöver han återigen rörelse. Vi springer vidare. Snart har vi hunnit hela vägen hem och både jag och B har fått våra behov tillfredsställda. Han har fått rörelse och vila, kanske också lite skön känsla av frihet och autonomi. Jag har fått en välbehövlig promenad i raskt tempo och kommer hem glad och nöjd.

För mig har livet blivit så mycket enklare sedan jag började tänka i behov. Att vara en detektiv i att ta reda på vilket behov barnet försöker tillfredsställa. Även fundera på vilka behov jag försöker tillfredsställa.

8 reaktioner på ”Vad har barnet för behov?”

 1. Jag tycker du har en otroligt inspirerande och intressant blogg!! Även om jag själv inte har barn än så försöker jag verkligen suga in alla tips tills den dag det är min tur;) Ha en underbar dag!

 2. Det är bara så svårt ibland att räkna ut behovet och ännu svårare att komma på hur jag kan tillfredsställa det behovet på ett naturligt sätt.

  1. Ja, det är verkligen inte lätt ;o) Det första är att börja tänka i behov. Vad har jag för behov? Hur förmedlar jag mina behov? Hur känns det när jag tillgodoser mina behov? Hur känns det när jag inte tillgodoser mina behov? Sedan tänka på liknande sätt när det gäller barnet. Skriv ner några situationer som brukar uppstå. Fundera vilka behov barnet kan tänkas ha. Ex barnet fortsätter springa inomhus trots att du sagt att hen ska gå inomhus. Är behovet lek, rörelse, kontakt? Bekräfta och försök hitta sätt att fylla behovet på ett sätt som samtidigt fyller ditt behov av tex vila. Barnet kan vara den som hittar lösningen om det bjuds in. De är kreativare än oss många gånger.

  2. Här får du lite fler behov att ha i bakhuvudet när du är “behovsdetektiv”

   Några av de grundläggande mänskliga behov som är gemensamma för oss alla.
   Autonomi
   – att själv få välja våra drömmar, mål och värderingar
   – att själv få välja på vilket sätt vi vill förverkliga våra drömmar, nå våra mål och leva enlig våra värderingar

   Att hedra och fira
   – att fira att vi har skapat vår tillvaro och förverkliga våra drömmar
   – att sörja förlusterna av dem vi älskar, av drömmar med mera

   Integritet
   – tillförlitlighet och äkthet
   – kreativitet
   – meningsfullhet
   – egenvärde

   Ömsesidigt beroende
   – acceptans
   – förståelse
   – närhet
   – gemenskap
   – omsorg, omtanke
   – känslomässig trygghet
   – att bidra till att berika livet
   – empati
   – ärlighet (den ärlighet som ger oss kraft och hjälper oss att lära av våra begränsningar)
   – kärlek
   – värme
   – uppmuntran
   – förtroende
   – emotionell trygghet
   – att bli lyssnad på
   – respekt
   – stöd
   – tillit
   – förståelse
   – värme

   Lek, skratt, humor

   Andlig gemenskap
   – skönhet
   – harmoni
   – inspiration
   – ordning
   – stillhet
   – inspiration

   Fysisk näring
   – luft
   – föda
   – rörelse, motion
   – skydd mot det som hotar livet, virus, bakterier, insekter, rovdjur
   – vila
   – sex
   – beröring
   – vatten

   Hämtat från boken Nonviolent communication ”Ett språk för livet” av Marshall B. Rosenberg

 3. Pingback: Tro alltid barnet om gott! « Maria Kleins blogg

 4. Härlig inställning med att lyssna efter behov. Nu är mina tre barn tonåringar, men jag minns min grundinställning från när de var små: jag var nyfiken. Jag var nyfiken på vem dessa individer var, vad de hade att säga och vad de ville göra. Det gav mig många fina stunder med mina barn och stressen fick automatiskt ligga till sidan. Om man är nyfiken på en människa så måste man lyssna. Det har resulterat i otroligt fina relationer mellan mig och barnen och jag kan verkligen säga att jag känner mina barn. Tack för reflekterande text från dig =)

  1. När vi är nyfikna på varandra och visar intresse för det den andra tycker, tänker, känner och behöver skapas en fantastisk kontakt. Att få ha en berikande relation med de vi älskar ger verkligen mening till livet. Jag har suttit upptill ett i natt och lyssnat på mina äldre barn och min man när de diskuterat djupa frågor. Alla får känna att de får uttrycka sig. Mitt äldsta barn kom hem igår, han bor numera i andra änden av Sverige. Är tacksam över att ha kontakt med honom via Twitter och Facebook när han inte är hemma. Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter. Underbart att du fortfarande har god relation med dina barn. Det betyder ju mycket både för dig och dina barn.

 5. Pingback: Föräldrars egen tid | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.