Vem är familjecoachen?

Jag är förvånad över att jag inte oftare får frågan angående vem jag är och vad jag har för utbildning och erfarenhet för att få kalla mig Familjecoach. Jag vill börja med att säga att vem som helst får kalla sig familjecoach då coach inte är skyddat, på gott och ont. Min tanke när jag startade företaget Familjecoachen i Norr var att alla föräldrar kan bli sina familjers coacher och det tror jag fortfarande. För mig är en coach, en person som tror på alla människors lika värde och som tror på varje människas potential. Att bildMariafacebookvarje person är en hjälte i sitt liv och har sina egna drömmar och egna lösningar på sina egna problem. Jag vill att alla människor ska bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Att alla ska få nå sina drömmar. Att alla ska få behoven av ömsesidig respekt, likvärdighet, integritet, samhörighet, ärlighet, empati, kompetens, autonomi och samhörighet tillgodosedda och naturligtvis alla andra behov också.
Nu får jag ju genast erkänna att jag inte alltid agerar som en coach för ibland så ger jag ju faktiskt råd. Mitt förhållningssätt som jag vill förmedla grundar sig i ömsesidig respekt och därför förmedlar jag inte några råd om belöningssystem eller bestraffningar utan mina råd är tänkt som inspiration för att komma bort från dessa system som jag inte upplever berikar mig som förälder eller mina barn.
Men vad har jag för bakgrund?
Jag hade som barn en dröm om att äga min egen häst. Den drömmen gjorde att jag började jobba tidigt för att tjäna ihop pengar till denna häst. Jag sålde DN och jultidningar, satt barnvakt och började tidigt arbeta som diskare på en restaurang och hade tillslut en riktigt bra summa på banken. Det blev ingen häst men det blev en lägenhet till mig och min partner. Under ungdomsåren engagerade jag mig i olika föreningar och hade även uppdrag i styrelser.
Jag ville bilda familj redan när jag var 20 så vårt första barn kom 1991. Sedan kom nästa barn 1994. Att vara förälder var inte lika lätt som hade trott så jag fick försöka läsa böcker för att hitta ett föräldraskap som jag kände var bra både för mig, min man och våra barn. Växa med ansvar, skriven av Barbara Coloroso, Ditt kompetenta barn av Jesper Juul var några av de böcker jag upplevde fick mig sugen på att utvecklas ytterligare som förälder. 1997 började jag på universitetet där jag läste Service Management som är en ekonomiutbildning med fokus på att leda inom tjänsteföretag. Ju mer jag läste om ledarskap och psykologi desto mer valde jag att koppla kunskapen till mitt eget föräldraskap. Jag minns hur en kurskamrat ifrågasatte mig för att jag tyckte det var viktigt att lyssna på barnen och föra en dialog. Hon tyckte att det var alldeles för tidskrävande. Om hon visste hur mycket tid och fördjupad relation jag har tjänat.
2000 åkte vi ett år till England och bodde där medan min man arbetade och våra barn gick i engelsk skola. Jag lånade mängder av böcker om föräldraskap och förvånades över hur mycket maktutövning dessa böcker förmedlade. Jag fick också under denna period uppleva barnaga på nära håll. Jag började skriva på en egen bok om föräldraskap. Samlade alla mina tankar i ett kuvert. Använde mycket ledarskapsteorier om att få medarbetare att växa för att finna inspiration omkring hur man kan få barn att växa. När jag kom tillbaka till Sverige 2001 skrev jag min C-uppsats om Ledarskap i skolans värld-rektorsrollen. Sedan valde jag att läsa Arbets-och organisationspsykologi under 1,5 år för att avsluta med att läsa psykologi på D-nivå. Det blev en C-uppsats inom inriktningen Service Management, en C-uppsats inom inriktningen Arbets-och organisationspsykologi samt en D-uppsats inom inriktningen Psykologi.
Under dessa sista år på universitetet fick jag barn nummer tre 2002 och fyra 2005. Efter några år hemma med barnen valde jag att utbilda mig till gruppledare inom Active Parenting, det föräldrastödsprogram som mest liknar det föräldraskap jag själv ville utöva. När jag dessutom såg en av mina stora inspirationskällor, Lars H Gustafsson, föreläsa under en utvecklingsdag kändes valet av föräldraprogram rätt självklart. 2007 startade jag Familjecoachen i Norr och 2008 kom jag igång med mina första föräldragrupper. Jag höll ett antal kurser (ca 8) i Aktivt föräldraskap 2-12 år och valde också att under en helg gå en grundkurs i NVC, non violent communication innan jag 2009 blev gravid för femte gången och valde att under graviditeten utbilda mig till coach. Jag gick en ackrediterad coachutbildning genom Shift education. Jag var under ett år associerad coach i det företaget och fick därmed fortbildning som coach. Jag startade ett lyckosamt samarbete med projektet Familjepeppen under hösten 2011 och höll sammanlagt 29 föräldragrupper (Aktivt föräldraskap småbarn, 5-12 år samt tonårs) innan projektet avslutades december 2013. Stora delar av mina deltagare deltog i det forskningsprojektet som var kopplat till projektet. De delresultat som jag tagit del av har varit positiva men än så länge har inget slutresultat presenterats av universitetet. Studien visar än så länge inget som talar emot goda resultat för föräldrarnas tillfredsställelse, kompetens, stress och generell hälsa och barnens välmående.
Jag har också inom projektet hållit ett antal föreläsningar och workshops. Jag tror att de tillsammans med övriga uppdragsgivare är ca 50 st. Jag kommer bland annat att ha en föreläsning den 23 november i Linköping. Tidigare i år fick jag äran att föreläsa i en föreläsningsserie tillsammans med Lars H Gustafsson och Petra Krantz Lindgren. Om du är intresserad av att anlita mig kan jag ordna med referenser kopplade till olika samarbeten.
Jag har sedan januari 2014 äran att svara på föräldrars frågor i Skolfamiljen under rubriken “Coachen svarar”.
Jag har genom åren valt att engagera mig i de föreningar som mina barn idrottar i. Jag har förstått betydelsen av att ge barn en trygg grund att stå på och att vi alltid kan nå tre mål. Kämpa, spela som ett lag och att ha kul.
Åren går fort.vårt äldsta barn, 24 år, bor sedan några år i Göteborg men pluggar just nu i Umeå. Vårt näst äldsta barn, 21 år, pluggar i Umeå och bor med sin pojkvän. Vårt tredje barn går i årskurs sju och vårt fjärde barn går i årskurs fyra. Vårt femte barn går i förskola och är fem år. Jag lever tillsammans med deras pappa i ett hus i utkanten av Umeå. När jag har hört andra beskriva mig är det några ord som ofta förekommer: Barnens advokat, ärlig, kärleksfull, omtänksam, vis och inspirerande. De som känner mig lite närmare skulle säkert lägga till envis och lite besvärlig 😉
Min önskan med mina texter är inte att du som läsare ska svälja allt jag skriver som sanning. Jag tror på din förmåga att själv välja det som passar dig och sedan spotta ut det som inte intresserar dig. Kanske kan du någon gång bli nyfiken på att smaka igen och då är du välkommen att göra det. Det jag skriver om är det som jag själv vill utveckla i mitt föräldraskap. Jag vill bli ännu mer intresserad av mina barn och jag vill bli ännu mer ärlig med vem jag är. Jag vill uppleva ömsesidig respekt tillsammans med mina barn men också med min man. Jag vill att alla ska bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Jag tror att när vi kan leda oss själva och vi kan leda våra barn att slutligen leda sig själva då kan vi fixa det mesta. Jag vill uppnå det här utan belönings-och bestraffningssystem. Det är svårt och jag misslyckas konstant när det gäller den ömsesidiga respekten. Jag låter ibland mot mina barn som jag inte skulle låta mot någon annan eller skulle önska att någon lät mot mig. Jag är medveten om det och det är första steget till förändring. Att våga se min roll och ta ansvar för att det ligger hos mig. Det är jag som behöver förändras. Utmanande men det skapar samtidigt så många möjligheter.
För att förstå vem jag är och vad jag har passion för tror jag det bästa är att läsa vilka böcker som faller mig i smaken. Jag har genom åren fastnat speciellt vid några böcker som jag här har markerat lite extra med fet stil. Det senaste tillskottet i denna lista är naturligtvis Petras bok, som jag varmt rekommenderar.
Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/familjecoachen för inspiration omkring föräldraskap. Vill du ha ett mail varje gång jag bloggar kan du fylla i din mailadress längst ner på sidan.
Lars H Gustafssons Lotsa barn, Växa inte lyda, Barnapappa, Leka för livet
Stefan Einhorn Konsten att vara snäll
Ingegerd Gavelins Lita på din tonåring, Att möta sitt barn – och sig själv
Jesper Juuls Ditt kompetenta barn, Livet i familjen, Här är jag vem är du?
Anna Kåver, Åsa Nilsonnes Tillsammans
Inbal Kashtan Föräldraskap från hjärtat
Janusz Korczaks Hur man älskar ett barn
John Gottmans EQ för föräldrar
Daniel Sterns Ett litet barns dagbok
Randi B Noyes Konsten att leda sig själv
Heather Welfords Hjälp ditt barn att sova bättre
Elizabeth Pantleys Somna utan gråt
Barbara Colorosos Växa med ansvar (Kids are worth it)
Marianne Brodin, Ingrid Hylanders Själv-känsla, att förstå sig själv och andra
Sura Hart and Victoria Kindle Hudsons Respectful Parents, respectful kids
Liv Larssons Lilla känsloboken
Stefan Söderfjells Behovsanpassat ledarskap
Sanna Nova Emilias Att lära med hjärtat-när kunskap och värde blir ett
Petra Krantz Lindgrens succebok Med känsla för barns självkänsla
 

0 reaktioner på ”Vem är familjecoachen?”

    1. I det här fallet innebar det att jag under ett år fortbildade mig tillsammans med andra coacher i Shifteducation som är ett utbildningsföretag. Det är ett samarbete mellan olika coacher som tillsammans tar olika uppdrag.

  1. Pingback: Den perfekta föräldraskapsboken! | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.