Vi tejpar igen munnen på de som låter för mycket

Undrar vad som skulle hända om en chef började tejpa igen munnen på medarbetare som låter för mycket eller inte lyder chefen?

När detsamma händer inom förskolan läs här utav en utbildad förskollärare försvarar rektorn handlingen med: Om hon hade menat allvar hade hon inte berättat det för föräldrarna. Vänta nu, spelar det någon roll om hon menade allvar eller om hon gjorde det på skoj? För den som blir utsatt för en sådan handling är kränkningen lika stor oavsett syftet.

Förskolläraren kände sig tvungen att genomföra handlingen eftersom hon hade hotat om det. Det är säkert något de har lärt sig på lärarhögskolan att om de hotar om något behöver de genomföra hotet. Men borde de inte ha lärt sig att man inte ska hota med sådant som är kränkande? Borde de inte fått lära sig att man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad?

Genom åren har jag varit med om olika kränkande behandlingar av barn:

*barn ska sitta och skämmas i en soffa när de gjort något dumt.

*barn som inte kommer när man ropar att det är frukost får se på när alla andra äter utan att själv få äta.

*barn som skadat sig får skylla sig själv eftersom hen inte kom när de ropat.

*barn som vid fyra års ålder inte delar ut clementinklyftor rättvist får utskällning inför gruppen och hotas att bli utan glass när alla andra får glass för att få känna hur det känns.

*Personal som sa att de var djävligt less på mitt barn, då treåringen inte städade ordentligt.

*barn får höra att det ska få se i spegeln hur hemsk hen ser ut när hen är ledsen.

Dessa exempel är från 10 år tillbaka i tiden, förutom det sista som var för fyra år sedan. Några av dessa händelser upplevde jag på mitt barns förskola. Krävde genast att mitt barn skulle få byta förskola, placeringsassistenten var förstående då fler hade klagat. Vi fick byta förskola men den personalgrupp som hade agerat fick fortsätta som vanligt trots att de tre påverkade varandra negativt.

För en tid sedan stängde en personal in tre stycken ett-tvååringar i torkskåpet då de inte lydde.

Förskolan ska vara en trygg plats, där utbildad personal möter barn på ett respektfullt sätt. Att en nyutexaminerad förskollärare tejpar igen munnen på barn får mig att bli rädd för framtiden. Vad lär de ut på lärarutbildningen? Är de auktoritära förhållningssättet på väg tillbaka eller har det aldrig lämnat våra förskolor?

Barn har rätt att bli behandlade med värdighet.

Jag tycker varken barn eller vuxna ska få munnen igentejpad.

0 reaktioner på ”Vi tejpar igen munnen på de som låter för mycket”

  1. Pingback: När barnet blir ett Det | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.